Nová šanca pre samosprávy

01.02.2012 Bratislava

Bratislava – 1. februára 2012 – Združenie miest a obcí Slovenska víta finančnú podporu partnerskej spolupráce Slovenských samospráv s obcami z rozvojových krajín.
„Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu zverejnila výzvu na technickú pomoc krajinám západného Balkánu a Východného partnerstva. Vďaka tomu môžu naše samosprávy rozvíjať svoje aktivity smerom k obciam v Albánsku, Bosne a Hercegovine, Macedónsku, Čiernej Hore, Srbsku, Bielorusku, gruzínsku, Moldave a Ukrajine,“ uvádza predseda ZMOS Jozef Dvonč. Podľa neho je to príležitosť aktívne rozširovať partnerstvá samospráv. „Je to osobná vec každého mesta a každej obce. V každom prípade je dobré vedieť o takejto možnosti, ktorú môže oceniť každá samospráva, ktorá kladie dôraz na svoje zahraničné aktivity,“ povedal predseda ZMOS.
Celkový objem zdrojov v rámci tejto výzvy je 1 000 000 eur, pričom maximálna výška dotácie je 100 000 eur. Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu stanovila termín podávania žiadostí od 22. do 24. februára 2012.
Združenie miest a obcí Slovenska zároveň pripomína, že samosprávy alebo neziskové organizácie môžu aj v tomto roku požiadať o projektový grant na podporu partnerskej spolupráce z programu Európa pre občanov 2007 – 2013, ktorý významne podporuje tieto aktivity na úrovni miest a obcí.
Celkový rozpočet programu na roku 2007 – 2013 je 215 000 000 eur. Európska komisia vyčlenila na tento rok 28 220 000 eur. „Medzi poslednými úspešnými žiadateľmi bol napríklad Poprad, Kolíňany, Bodza či napríklad Veľké Uľany a mnohé ďalšie samosprávy. To znamená, že tieto granty sú pre naše samosprávy atraktívne,“ pripomenul Jozef Dvonč.

Michal Kaliňák
hovorca ZMOS
 

Vyberte región